Skip to content
Logo
Search

CUM SA ALEGI PALARIA POTRIVITA

PAS CU PAS

PASI DE URMAT

CUM SA ALEGI

Forma fetei

Ceea ce oamenii consideră atractiv se bazează, în mare parte, pe simetrie. Cu cât o față este mai simetrică, cu atât pare mai atrăgătoare pentru ceilalți. Cheia pentru a găsi pălăria care ți se potrivește cel mai bine este să iei în considerare ce funcționează cu proporțiile feței. Pălăria trebuie să-ți echilibreze dimensiunile, nu să le exagereze.

Este bine să ai diverse tipuri de pălării, în forme ușor diferite, pentru scopuri diferite, deoarece, în funcție de ținuta pe care o ai, pălăria poate crea un aspect și o impresie diferită asupra celorlalți. Dacă urmezi aceste reguli de bază, vei ajunge să ai o pălărie care-ți flatează atât fața, cât și corpul.

Pentru a determina ce forma de fata ai, e nevoie de 4 masuratori:

  • Frunte

Cu un centimetru de croitorie, măsoară lățimea frunții. Centimetrul trebuie să fie poziționat în partea cea mai lată a frunții (cam pe la mijlocul distanței dintre linia sprâncenelor și linia părului).

  • Pometi

Măsoară distanța dintre pomeți (între proeminențele de sub colțurile exterioare ale ochilor). Centimetrul trebuie să fie întins, parcurgând o linie dreaptă între pomeți.

  • Maxilar

Măsoară distanța dintre baza maxilarului (lângă ureche) și mijlocul bărbiei. Înmulțește cifra rezultată cu 2.

  • Lungime

Măsoară distanța dintre mijlocul liniei părului și vârful bărbiei. Centimetrul trebuie să fie întins, parcurgând o linie dreaptă pe deasupra nasului.

Analizând măsurătorile făcute anterior, îți poți determina forma feței, după următoarele caracteristici:

Caracteristici generale:

O față OVALA are lungimea de aproximativ 1,5 ori mai mare decât lățimea. Fruntea este puțin mai lată decât maxilarul, iar unghiul maxilarului este mai rotunjit. O față ovală are forma unui ou.

Pomeții sunt partea cea mai lată a feței, iar linia maxilarului este rotunjită, fără unghiuri ascuțite.

Caracteristici generale:

O față ROTUNDA are lungimea aproximativ egală cu lățimea, o frunte mai lată, obraji plini și o bărbie rotundă. Este forma care te întinerește cel mai mult, comparativ cu celelalte forme.

Fața nu este alungită, maxilarul nu este proeminent și nu există unghiuri ascuțite.

Caracteristici generale:

O față PRELUNGA (dreptunghiulară) este mai lungă decât lată. Fruntea, pomeții și maxilarul feței prelungi au aproximativ aceeași dimensiune. O față prelungă poate avea, uneori, o frunte înaltă.

Caracteristici generale:

Fața în formă de INIMA este foarte comună. Bărbia este partea cea mai îngustă, iar fruntea este partea cea mai lată. O față în formă de inimă are o frunte largă și/sau pomeți lați și bărbie ascuțită.

Caracteristici generale:

Fețele în formă de TRIUNGHI (pară) se caracterizează printr-un maxilar mare (cea mai lată porțiune a feței), pomeți puțin mai înguști, bărbie rotundă și frunte mai îngustă. O față triunghiulară poate avea orice lungime.

Caracteristici generale:

O față PĂTRATĂ are lungimea aproape egală cu lățimea. Distanța dintre frunte și bărbie este cam aceeași cu distanța dintre pomeți. Având în vedere că nicio față nu este cu adevărat pătrată, această formă se referă la o linie a maxilarului mai pătrățoasă. Pe lângă bărbia pătrățoasă și, oarcum, plată, această formă de față are și o frunte lată și pomeți lați, care, de obicei, au cam aceeași lățime cu maxilarul.

Caracteristici generale:

Cea mai lată porțiune a feței în formă de ROMB este cea a pomeților. Fruntea este îngustă, iar maxilarul are cam aceeași lățime cu fruntea.

Odată stabilite măsurătorile, puteți trece mai departe la alegerea culorii și a tipului de pălărie.

Paleta de culori

Culorile reale pot diferi ușor, în funcție de setările fiecărui monitor în parte.

Palarie

Bandă și Bor

Culorile disponibile petru bandă și bor

(Petersham Grosgrain):

Nuanțe de:

Alb

Galben

Portocaliu

Roșu

Violet

Albastru

Verde

Negru

Tipuri de pălării

Hat-Types

Calotă (Crown): Partea superioară a pălăriei, care acoperă capul.

Vârf (Tip): Punctul cel mai înalt al calotei.

Adâncitură/Cută(Pinch/Dent/Crease): Se referă la indentațiile făcute de-alungul feței, spatelui și lateralului calotei.

Cioc (Taper): Forma conică din partea din față a pălăriei

Bandă pălărie (Hatband): Banda decorativă (panglică ripsată, șnur, piele etc.) care inconjoară pălăria, poziționată deasupra borului.

Decorațiune (Decoration): Orice articol de înfrumusețare și decorare a pălăriei (pene, ciucuri, mărgele, catarame etc).

Bor (Brim): Marginea pălăriei, care începe de la baza calotei.

Bor inferior (Underbrim): Partea inferioară a borului (dedesuptul borului).

Căptușeală (Liner): Căptușeala textilă (materiale delicate – mătase, satin, bumbac etc) aflată pe interiorul calotei, care are rolul de a proteja calota de transpirația capului.

Bordură bor (Brim Binding): Banda opțională (piele, textile) aplicată de jur împrejurul borului, cu scop decorativ.

Bandă interioară (Sweatband): Banda (piele naturală, piele sintetică, textile) montată în interiorul pălăriei, cu scopul de a menține intactă forma calotei; este amplasată exact deasupra borului inferior, la baza calotei.

Palarii Clasice

FEDORA
More Info
TRILBY
More Info
HOMBURG
More Info
PORKPIE
More Info
BOWLER (DERBY)
More Info
TOP HAT
More Info

Palarii Western

În linii mari, pălăriile western sunt pălării cu calotă înaltă și boruri largi. Sunt ceva mai „macho” și mai puțin formale decât alte stiluri.

Există multe stiluri și tipuri diferite de pălării western, acestea fiind, în general, definite prin două caracteristici: stilul calotei și forma borului. Fiecare tip de calotă are formă distinctă, definită de amplasarea și adâncimea cutelor laterale și cele ale calotei. De asemenea, înălțimea calotei joacă un rol important în stilul de pălărie western.

CATTLEMAN
More Info
GAMBLER (TELESCOPE)
More Info
TEARDROP
More Info
GUS
More Info
PUNCHER(WEST TEXAS)
More Info
OPEN CROWN
More Info
MOUNTIE
More Info
AMISH
More Info
STYLISH (CUSTOM SHAPE)
More Info